Yoga

Yoga/ Elvan Eti

Çocuklarla yaptığımız yoga çalışmasının faydalarından üç başlıkta anlatmak istiyorum. Her kelimeye gönülden katıldığım gibi kişisel olarak eklemek istediğim bir kaç küçük şey var. Öncelikle yoga yapan herkes için; bu bir din değildir. Hindistan’da yoga yapan çocuklarla bizim çocuklarımız aynı şeyi yapmıyorlar. Oradaki çocuklar, tıpkı yetişkin yogasında olduğu gibi bunu bir yaşam şekline dönüştürürken biz burada sadece onların hayatın akışında bir destek edinmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Sadece esinliyoruz. Asla budist felsefeden bir şey anlatmıyorum, çünkü yoga bir din değildir.

Kendi hayatlarımızdan pay biçersek akşam saatlerinde eve döndüğümüzde zihnimizi nasıl gevşeteceğimizi ve kalan iki üç saati nasıl daha keyifli geçirebileceğimizi çoğumuz bilmeyiz. Zira bize işe yarayacağı düşünülen onlarca bilgi yüklenirken bu unutulmuştur! Bu en basit ihtiyaçtan yola çıkarak çocuklara yavaş yavaş oyunlarla, müzikle ve hikayelerle doğa ile, kendi bedenleriyle, gezegenin ritmiyle uyumlu olmayı anlatmaya çalışıyorum.

Montessori sisteminde verdiğim yoga derslerinin haftalık plana uyumlu olmasına dikkat ediyorum. Eğer çocuklar o hafta mevsimlerden kış üzerine düşünmüş ve çalışmışlarsa, dersimde kış aylarından, meyvalarından, havanın durumundan, göç eden hayvanlar ve uykuya dalan hayvanlardan bahsederek yoga yaptırıyorum. Çocuklar artık bazı asanaları (duruş)  iyice öğrendiler ve severek uyguluyorlar. Örneğin ağaç olmak, kelebek olmak, dağ olmak onlar için çok kolay. Kendini başka birinin yerine koymayı deneyimlemeyi yaşıyorlar. Üstelik bu sadece bir oyun. Bazen tehlikeli nehirler geçerek dengemizi sağlamayı öğreniyoruz, bazen balonlarla nefes çalışıyoruz ve bazen de sadece sıramızı beklemeyi, arkadaşımıza saygılı olmayı öğreniyoruz.

Ve bence en önemlisi yoga bir etkinlik değildir. Elde edilen sonuçlar çabasız çabanın ürünüdür. Her çocuğun katılım hızı ve oranı farklıdır. Bazıları iki ayın sonunda hem bedensel, hem de zihinsel gevşemeye geçebileceği gibi, bazı çocuklarımız için bu aylar alabilir. Önemli olan her iki grubu da aynı potada eritirken, bireyselliklerine izin verebilmektir. Her derse tüm çocukların katılmasını beklemiyorum ve zorlamıyorum, bazen yorgun ve keyifsiz olabiliyorlar. Ama bu beni yıldırmıyor. Çünkü ben de her gün çok katılımcı olamıyorum hayata:)

Montessori sistemi içinde ders vermek bana da bambaşka bir bakış kazandırıyor. Artık bir ülkeyi veya mevsimi yoga ile anlatabiliyorum :) Bu güzel paylaşım, öğrendiğim ve yaşadığım her değerli an için hem velilere ve öğretmenlere, hem de çocuklara teşekkür borçluyum. İstanbul’un göbeğinde bir fark yarattığımıza inanıyorum ve bunun parçası olmak çok keyifli.

Elvan L. Eti

Ve Yoga:

Bedensel:

  1. Bedensel farkındalık gelişir.
  2. Fiziksel gerilimi azaltır. Kasların rahatlamasını sağlar.
  3. Sinir sistemini rahatlatır.
  4. Uyumayı kolaylaştırır.
  5. Kan dolaşımına olumlu etkisi vardır.

Zihinsel:

  1. Zihni rahatlatır.
  2. Konsantrasyonu geliştirir.
  3. Olumlu düşünceyi geliştirir.
  4. Stres ve zihinsel gerilimi azaltır.
  5. Rahatlamayı sağlar.
  6. Hafızayı geliştirir.

Davranış ve duygularda:

  1. Kendine güveni kazandırır.
  2. Duygularını ifade etmede olumlu gelişmeler olur.
  3. Hayal gücü ve yaratıcılığı gelişir.
  4. Birbirlerine karşı daha saygılı olmayı kendisini ve başkalarını olduğu gibi kabul etmeyi öğrenir.
  5. Kendileri dışındaki canlıların, doğanın farkındalığına varırlar ve yoganın 5 basamağından ilk iki basamak olan Niyama ve Yamaları öğrenirler.

 

Share